Вшановуємо пам’ять про Соломію Крушельницьку спільною молитвою

У цей день…
16 листопада 1952 року відійшла у вічність славетна українська співачка, сопрано, голосом якої захоплювалися у країнах кількох континентів – Соломія Крушельницька.
 
«Насправді існує одне життя та єдиний нинішній день і досить усміхнутися їм, щоб завтрашній ранок став кращим, ніж усі попередні», – часто повторювала співачка. Сучасники пам’ятають Крушельницьку як людину сильну духом і невимовну оптимістку, яка своїм мистецтвом співу, навіть в останні роки життя, уміла розрадити оточуючих та принести миті щастя.
І разом з тим – особистість незламна і мужня, як на тендітну та завжди елегантну жінку. Із 1939 року і до кінця життя вона мешкала у Львові. Цей період – війни, зміни влади, непевності та голоду – співачка пережила із достоїнством, піклуючись про рідних, навчаючи обдарованих співаків та навіть зрідка даючи концерти.
Життя Соломії – це не лише історія про тріумфи та славу, це й приклад наслідування для теперішніх поколінь.
 
Сьогодні, у 69-ту річницю із дня смерті співачки, її могилу на Личаківському цвинтарі відвідали працівники Львівського національного академічного театру опери та балету імені С. Крушельницької, Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької у Львові, усією мистецькою сім’єю поклали квіти на могилу співачки та вшанували її пам’ять спільною молитвою.
 
 
Cлова пам’яті прозвучали від генерального директора-художнього керівника Львівської національної опери (Василь Вовкун (Vasyl Vovkun) та директора Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові Михайла Кобрина (Mykhaylo Kobryn).
 
«Напередодні з’явився Указ Президента України “Про відзначення 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької“. Відтак масштабне відзначення ювілейної події дасть нам змогу відкрити постать Соломії більш широкому загалу. Важливо, щоб святкування цієї дати не стало регіональним, довкола імені співачки потрібно об’єднати усі оперні театри. Оскільки творчість Соломії Крушельницької – це золотий фонд всієї України, не лише західної»,- зазначив Василь Вовкун.
 

➡️Із текстом указу можна ознайомитися за посиланням: https://www.president.gov.ua/documents/5782021-40641