Прем’єра музичного дійства «Леся: голоси і струни»

12 травня в Дзеркальній залі Львівської національної опери до 150-літнього ювілею української поетеси та драматургині Лесі Українки відбулась прем’єра музичного дійства «Леся: голоси і струни».

На сцені розгорталось поетично-музична дія, лейтмотивом якої став образ Лесі в різних життєвих та літературних іпостасях.

Романси на вірші Лесі Українки виконали солісти театру Яна Войтюк, Мар’яна Мазур, Олеся Бубела, Ганна Носова, Володимир Шинкаренко.

У виконанні Ірини Ключковської прозвучав «маленький експресивний театр», унікальний вокальний цикл «Сім струн» сучасного композитора Олександра Козаренка. За роялем була Мар’яна Самотос.

У ролі маленької Лесі виступила юна піаністка Віра Семків, яка й виконала твори із репертуару поетеси.

Режисерка дійства Галина Воловецька поєднала романси і театральні елементи з читанням віршів у виконанні студенток-акторок Львівського національного університету ім. І. Франка. Поезію читали Устина Карпіна, Олена Стадник, Вікторія Штурмак, Юлія Рудь, Тетяна Гринтус, Юліанна Опалевич.

Через виняткову Лесину багатогранність, видається, що чим більше років минає з її народження, тим ближче до неї насправді ми наближаємось. Не до образу хворобливої дівчини, яка терпляче несла свої страждання крізь роки, а до сутності Лариси Косач – інтелектуалки та мисткині, творчість якої є важливою для літературної мапи Європи початку ХХ століття.

Фото – Роман Дзундза