2021 рік для Львівської національної опери: прем’єри, перемоги і чимало разів «вперше»

Завершується ще один рік у карантинних реаліях. Не оминають наслідки численних локдаунів і сферу культури, однак чимало інституцій зуміли дати раду викликам часу. Зокрема, і Львівська національна опера, для колективу якої 2021 рік став успішним для втілення низки культурних інновацій, знакових прем’єр та мистецьких проєктів міжнародного значення. Яким запам’ятався цей рік – підсумовуємо далі.


1. Вперше в Україні – прем’єра опер Бортнянського, до 270-річчя композитора

Вперше у репертуарі Львівської національної опери та національних оперних театрів України відбулася прем’єра опер Дмитра Бортнянського «Сокіл» і «Алкід», до 270-ої річниці з дня народження українського композитора. Прем’єри відбулися під орудою відомої української диригентки, засновниці фестивалю LvivMozArt Оксани Линів, другий диригент вистав – заслужений артист України Юрій Бервецький.

Унікальність постановки полягає у тому, що вперше опери українського композитора-класика, який творив той же час, що й В. А. Моцарт, поставлені на сцені оперного театру України, а також вперше вони отримали надзвичайно сучасну, актуальну режисерську концепцію. Сучасну версію опер здійснив німецький режисер Андреас Вайріх та сценографка й дизайнерка костюмів Анна Шеттль, за їх концепцією дія опер відбувається у теперішній час. Постановка опер порушує питання ізоляції, «карантину» наших почуттів (тож антисептики стали в пригоді солістам на сцені!), а також психологічного тиску та становлення особистості, хоч в операх не бракує і комедійних ситуацій.

Сценографію та костюми до прем’єри готували близько місяця: пошито більше 100 костюмів для солістів, артистів хору та балету, виготовлено близько 20 боксерських груш як елементу декорацій, а найважче було відтворити кімнату із рухомими стінами, що повністю оббита тканиною.

Хореографію до вистави ставив італійський балетмейстер Марчелло Алжері, хормейстер – Вадим Яценко, художник світла – Олександр Мезенцев.

В рамках прем’єри театр підготував низку заходів – концерти, лекції, дискусії, виставку, що відкрили творчість українського композитора, якого і досі помилково називають російським митцем. Події відвідало і чимало закордонних гостей – професійних музичних критиків та журналістів у сфері культури.

Безкоштовно переглянути запис онлайн-трансляції можна на YouTube каналі театру за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=MyovXXX95Xo

Проєкт реалізований за підтримки Українського культурного фонду.

2. Грандіозне дійство до Дня Незалежності на площі перед театром

Львівська національна опера вперше до Дня Незалежності України презентувала унікальне дійство просто неба «Народження Незалежності», що поєднало класичну музику, світлове та вогняне шоу, вуличний театр, акробатику, а виконавцями стали понад 200 учасників.
У програмі дійства – фрагменти з кантати «Карміна Бурана» Карла Орфа і феєрії «Коли цвіте папороть» сучасного українського композитора Євгена Станковича. Через ці дві відомі композиції була концептуально осмислена історія нашої держави: як символу європейського контексту становлення української нації та драматичної боротьби за Незалежність.

Між їх виконанням відбулася вулична вистава «Сни за Кобзарем» за поезією Тараса Шевченка у постановці Львівського академічного духовного театру «Воскресіння». Вона дала можливість відчути і побачити омріяну Незалежну Україну через світосприйняття Тараса Шевченка.
Також відбувалася онлайн-трансляція дійства, відео якої переглянуло понад 108 тис. користувачів соціальних мереж зі всього світу. Безкоштовно переглянути запис онлайн-трансляції можна на YouTube каналі театру за посиланням:
https://www.youtube.com/watch?v=0vNGVKJpV_k

Проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного фонду і КредоБанку.

3. Вперше сучасна українська опера транслювалася онлайн на увесь світ на міжнародній платформі Opera Vision

До 30-ої річниці Незалежності України виставу легендарної феєрії (фолькопери-балету) «Коли цвіте папороть» Євгена Станковича у постановці Львівської національної опери, сайт Opera Vision транслював вперше: досі опери чи балети українських композиторів не були представлені для кількамільйонної аудиторії цієї платформи. Opera Vision діє під патронатом Міжнародної асоціації «Opera Europa» та програми Європейського союзу «Креативна Європа», і транслює найновіші постановки понад 30-ти провідних оперних театрів європейських країн.

Вистава транслювалася у вільному доступі, починаючи з 20 серпня до кінця року, із доступними українськими та англійськими субтитрами. Також на сайті були представлені фото, відео-трейлер фолькопери-балету «Коли цвіте папороть», інтерв’ю з постановниками – композитором Євгеном Станковичем, диригентом Володимиром Сіренком та режисером Василем Вовкуном. Вже у перші години трансляції до перегляду долучилися глядачі з усього світу: з Великої Британії, Франції, Кореї, Іспаніяї, Польщі, Угорщини та ін.

4. Опера «Лис Микита» – переможець ІV Всеукраїнського театрального фестивалю-премії «ГРА»

Опера Івана Небесного для сімейного перегляду «Лис Микита» у постановці театру здобула перемогу у номінації «За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу». Церемонія нагородження відбулась у грудні. Вистави, що увійшли до шортлисту Фестивалю оцінювало міжнародне журі – режисери, хореографи, продюсери, театрознавці та дослідники з України, Польщі, Португалії, Литви, Нідерландів, Франції та ін.

Варто зазначити, що опера «Лис Микита» є єдиною виставою серед оперних театрів України, яка увійшла до фіналу ІV Всеукраїнського театрального Фестивалю-премії «ГРА».

Опера Івана Небесного за твором Івана Франка «Лис Микита» була написана спеціально на замовлення Львівської національної опери. Її прем’єра відбулася наприкінці лютого 2020 року, ще до початку карантину. Вона також ввійшла до фінального туру і була серед головних претендентів на Національну премію України імені Т. Шевченка у 2020 році.


5. Ювілейний показ опери «Мойсей» М. Скорика до 20-річчя прем’єри

Львівська національна опера відзначила 20-річчя опери «Мойсей» видатного українського композитора Мирослава Скорика, прем’єра якої відбулася на сцені театру до його сторіччя у 2001 році. З цієї нагоди театр здійснив поновлення опери у своєму репертуарі й транслював її наживо онлайн, однак сама вистава відбувалася 31 жовтня у залі без глядачів, у зв’язку з карантинними обмеженнями. Вже у перші години трансляції до перегляду долучилися глядачі з різних куточків України та закордону: Канади, США, Великої Британії, Швейцарії, Аргентини, Греції, Німеччини, Італії, Ізраїля, Чехії, Польщі.

Опера вперше прозвучала під орудою відомого українського диригента Андрія Юркевича, який з успіхом виступає на сценах кращих оперних театрів світу, а свого часу він асистував композиторові Мирославу Скорику під час прем’єрної постановки цієї опери.

Партію Мойсея виконав один із кращих українських басів сучасності – Сергій Магера, народний артист України, соліст Національної опери України у Києві, запрошений співак оперних театрів Німеччини, Польщі, Італії, Франції, Бельгії, Нідерландів, США та ін.

Переглянути оперу можна на YouTube каналі театру за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=pxBwud5hz8s

6. Перше виконання Симфонії №2 «Воскресіння» Густава Малера на сцені театру

Солісти, артисти оркестру та хору подарували глядачам унікальну можливість вперше почути монументальний твір відомого австрійського композитора під орудою диригента Івана Чередніченка. Понад 200 виконавців творили особливу атмосферу благодійного вечора «Що загинуло – Воскресне», метою якого був збір коштів на створення основної експозиції Музею Голодомору.

Для колективу ця подія стала наче ще однією прем’єрою, зважаючи на масштабність та складність симфонії. Мистецький вечір став одним із заходів, що проводяться для об’єднання українців заради спільної мети національного значення, а кошти, виручені з продажу квитків, будуть спрямовані як доброчинний внесок на створення основної експозиції Музею Голодомору у Києві – символічного маніфесту незламності українського народу.

 
7. Гастрольні виступи балетної трупи у балеті «Лебедине озеро» П. Чайковського в Італії

Цьогоріч Львівська національна опера встигла потішити своїми виступами і публіку за кордоном. У липні у Оперному театрі імені Джузеппе Верді у м. Трієст (Італія) відбулися гастрольні виступи балетної трупи Львівської національної опери у балеті «Лебедине озеро» П. Чайковського. Італійці зустріли львівських артистів аншлаговими залами. До слова, це не перший виступ на сцені Трієстського театру: балетна трупа нашого театру у 2019 році виступала на цій сцені з балетною виставою «Дон Кіхот» Л. Мінкуса.

У планах театру – спільні заходи з Оперним театром імені Джузеппе Верді у Трієсті щодо відзначення наступного року 150-річчя з дня народження Соломії Крушельницької. Адже саме на цій італійській сцені славетна українка також виступала, полонивши публіку виконанням опер Джузеппе Верді.


8. Прем’єра новорічної програми «Штраус-бал»

Львівська національна опера завершує 2021 рік традиційно яскраво. У новорічний вечір театр підготував для публіки чимало сюрпризів. Глядачів запрошують насолодитися найкращою музикою композиторської династії Штраусів у вишуканому інтер’єрі театру. У програмі – вальси, польки, марші та увертюри до оперет Йоганна Штрауса-батька, Йоганна та Йозефа Штраусів-синів. Для підкреслення атмосфери свята, глядачів люб’язно просять дотримуватися вечірнього дрескоду.

Придбати квитки на святковий концерт «Штраус-бал» 30, 31 грудня та 14 січня можна за посиланням: https://widget.kontramarka.ua/uk/widget182site11084/widget/show/418

Відчуйте атмосферу казкового балу у Львівській опері просто зараз:

https://www.youtube.com/watch?v=LaR1hInKUgU

 Львівська національна опера знає точно свої плани наступного 2022 року: це оперні та балетні прем’єри, довгоочікувані книжкові видання, старт програми інтерактивних концертів для дітей «Привіт, оперо!», і щонайважливіше – святкування 150-річного ювілею Соломії Крушельницької та проведення конкурсу молодих оперних співаків її імені. Карантин може внести свої корективи, однак, жодного разу не зупинить в можливості радувати глядачів театру особливими подіями онлайн чи офлайн.