Засідання директорів театрів опери та балету України

31 травня 2018 року у Національному академічному театрі опери та балету України імені Тараса Шевченка відбулось засідання директорів театрів опери та балету України, на якому  розглянули низку актуальних питань, зокрема обговорили порядок проведення взаємних гастролей творчих колективів і запрошення артистичних працівників для участі у проектах інших оперних театрів.

У засіданні взяли участь начальник управління сценічного і візуального мистецтва Міністерства культури Павло Білаш, начальник відділу театрального мистецтва Мінкультури Олена Воронько, директор Харківського Національно академічного театру опери та балету Олег Оріщенко, директор Національного академічного театру опери та балету України ім. Т.Г. Шевченка Петро Чуприна, директор Львівського національного академічного театру опери та балету ім. С Крушельницької Василь Вовкун, директор Одеського Національного академічного театру опери і балету Надія Бабіч, директор Дніпропетровського академічного театру опери та балету Олександр  Шароваров.

«Наразі нами здійсненні перші важливі кроки по налагодженню комунікацій між театрами, на сьогоднішній день ми вже можемо напрацьовувати та коригувати певні рішення та рухатись в одному напрямку», – наголосив директор Харківської опери Олег Оріщенко, який нині головує в асоціації оперних театрів.

Учасники зустрічі детально розглянули та обговорили розроблений додаток до договору про співпрацю між театрами, який врегульовує організаційні та юридичні питання  в разі запрошення професійних творчих працівників, художнього та артистичного персоналу інших театрів з метою участі у репертуарних виставах, обміну артистами, музикантами, режисерами, диригентами. А також обміну досвідом у сфері творчої діяльності, реалізації спільних творчих проектів, програм, створення ко-продукції, активізація гастрольної діяльності, проведення фестивалів, конкурсів, майстер-класів, участі у якості членів журі у конкурсах на заміщення вакантних посад професійних творчих працівників тощо.

Під час обговорення часники дійшли висновку, що згаданий  документ потребує доопрацювання  та  уточнення  певних пунктів з врахуванням діючих законодавчих норм.

  Також було представлено напрацювання щодо розробки та запровадження єдиної електронної бази артистичного персоналу із зазначенням творчого доробку, професійних досягнень з подальшим розміщенням на офіційних сайтах кожного з театрів.

  Нагадаємо, що у березні  2018 року шість провідних театрів опери та балету України уклали договір про об’єднання зусиль, знань, творчого потенціалу та співпраці у сфері театральної діяльності. Серед іншого, учасники угоди мають намір працювати в напрямку вдосконалення законодавчої бази для музичних театрів, проводити активний обмін досвідом у всіх сферах діяльності, а також реалізовувати спільні творчі проекти та програми, запрошувати провідних артистів, музикантів, режисерів та диригентів до реалізації мистецьких проектів, у тому числі впроваджувати спільні технічні та інноваційні проекти.