Урочистою академією та святковим Гранд-концертом Львівська національна опера відзначила 120-річчя з дня відкриття

Легендарний театре!
Сьогодні, як і 120 років тому, ти вражаєш, полониш уяву і робиш щасливими своїх глядачів, які вшановують і славлять твій ювілей. І символічно, що в непростих обставинах сьогодення, багато глядачевих місць були вимушено порожні. Можливо, вони якраз були призначені для тих, хто творив 120-річну славну історію? А нині вони є ангелами-охоронцями твоєї мистецької слави!
Адже театр – це щастя для глядачів, однак часто – біль та терни для митців. Вони свідомо обирають цей шлях, потрапляючи у твій полон, служачи мистецтву і творячи новітню історію Львівської національної опери.
4 жовтня 2020 року Урочистою академією та святковим Гранд-концертом Львівська національна опера відзначила 120-річчя з дня відкриття. У цей святковий вечір до кола слухачів приєдналися представники влади, духовенства, митців, науковців тощо. Вітання театрові лунали із вуст діячів з різних країн світу.

Вітання від Президента України Володимира Зеленського, виголошене Головою Львівської обласної державної адміністрації Максимом Козицьким, відкрило урочисту академію з нагоди 120-ліття театру. У своєму вітанні Президент означив значення театру, як колективу, що здійснює «мистецький прорив в європейський культурний простір».

Згідно з указом Президента пан Козицький нагородив державними нагородами України артистів театру:
  • Солістів опери Наталію Дацько, Любов Качалу, Ореста Сидора та диригента Мирона Юсиповича – почесними званнями «Народний артист України»;
  • Солістку опери Людмилу Осташ та диригентку-постановницю Ірину Стасишин – званнями «Заслужений артист України»;
  • Завідувача художньої-постановочної частини Ігоря-Ярослава Огренду та директора-розпорядника Андрія Митрогана – званнями «Заслужений працівник культури України».
Заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Світлана Фоменко у своєму виступі виголосила слова подяки генеральному директору-художньому керівникові Львівської національної опери Василю Вовкуну, за те, що він цілком присвятив себе театру, а також подякувала колективу, «що залишається на сцені попри складні часи пандемії».
Пані Фоменко виголосила:
  • Подяку Прем’єр-Міністра України Дениса Шмигаля – солістові опери, заслуженому артистові України Романові Трохимуку;
  • Подяку Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка – солістам опери Наталії Величко, Віталію Войтку, Наталії Курильців, Олегу Лановому, Олегові Лихачу, Ганні Носовій, Тетяні Оленич, Юрію Шевчуку, головному бухгалтеру Роману Стопцю та начальнику монтувального цеху Любомиру Галущаку.
Вітальну адресу від Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова виголосив депутат Верховної Ради України Ростислав Тістик. Пан Разумков відзначив професіоналізм колективу театру, та згідно його дорученням для працівників Львівської опери готується комплект цінних подарунків.
Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин у своєму вітальному виступі порівняв вагоме значення театру для Львова, яке мають, до прикладу, театри Відня, Парижа, Нью-Йорка для своїх міст. «Тріумф слова, велич музики і творчий запал живе у цих стінах», – підсумував він, і нагородив очільника театру, генерального директора-художнього керівника Львівської національної опери Василя Вовкуна відзнакою Львівської обласної ради.
 
Міський голова Львова Андрій Садовий привітав театр з ювілеєм і побажав, щоб святкування не припинялися впродовж усього року, а зал поступово наповнювався по вінця. Як подарунок Львівській національній опері, пан Садовий анонсував відкриття нового фонтану перед театром, а також спеціальні подяки для працівників театру, які своїм мистецтвом «манять слухачів зі всього світу». Генеральному директорові-художньому керівнику театру Василю Вовкуну Міський голова вручив на згадку статуетку лева як символ міста.
У цей вечір пролунало привітання від Міністра культури і національної спадщини республіки Польща Пьотра Гліньського, яке зачитала Генеральний Консул Республіки Польща у Львові пані Еліза Дзвонкєвіч. Пан Міністр відзначив, що Львівська опера – це «вагоме місце для творчих зустрічей українців і поляків».
Ще кілька вітань від театральних діячів України та Італії увінчували урочисту академію. Народний артист України, генеральний директор-художній керівник Київського національного академічного театру оперети, Голова Національної
спілки театральних діячів України Богдан Струтинський пожартував, що Василь Вовкун – «справжній джекпот» для театру, адже це людина, що одержима своєю працею.
Заступник генерального директора-художнього керівника Харківського національного академічного театру опери та балету імені М. Лисенка Ігор Тулузов категорично зазначив, що «мистецька співпраця між оперними театрами Львова та Харкова – найкращий доказ того, що Україна – єдина».
 
Італійський режисер та продюсер Антоніо де Лучія, який відзначив успішні минулорічні гастролі Львівської опери з балетом «Дон Кіхот» в оперному театру імені Дж. Верді в місті Трієст (Італія), також пригадав сенсаційні виступи Соломії Крушельницької на цій же сцені. Він натхненно побажав: «Ваш чудовий театр – резонує луною щасливих душ. Нехай ця луна ніколи не затихає»!
«Все у театрі народжується з любові», – підсумував усі побажання театрові та колективу цього вечора у своєму виступі очільник театру Василь Вовкун. Адже, справді, творити мистецтво – це велика праця, сповнена болем та труднощів, але увінчана любов’ю. Василь Вовкун подякував усім присутнім за спільну радість святкування, особливо, представникам влади, Міністерству культури та інформаційної політики України, Львівській обласній державній адміністрації, Львівській обласній раді, Львівській міській раді за єдність у підтримці театру з нагоди його ювілею: «Коли ми об’єднані любов’ю і силою – ми перемагаємо разом!»
Кульмінацією урочистостей став святковий Гранд-концерт.
Постановники дійства – режисер Василь Вовкун, диригент Іван Чередніченко та хормейстер Вадим Яценко уклали його програму таким чином, щоб музичні номери віддзеркалювали знакові прем’єри в 120-річній історії Львівської опери. Від закладення першого каменю при будівництві театру, під час якого звучав Хор пілігримів з опери «Тангойзер» Р. Ваґнера, до новітньої прем’єри феєрії «Коли цвіте папороть» Є. Станковича – двогодинний музичний екскурс долав час та малював в уяві найвагоміші події цієї сцені.
 
Музичну програму доповнювали цікаві факти з історії Львівської опери, якими ділилися ведучі – режисер дійства Василь Вовкун та солістки львівської сцени – Людмила Осташ та Дарина Литовченко. Яскравим довершенням стала візуальна проєкція в оформлені кожного номеру концерту, здійснена художником світла Дмитром Ципердюком.
Від шедеврів західноєвропейської музики, фрагментів з опер «Фауст» Ш. Гуно, «Манон» Ж. Массне, «Манру» Я. І. Падеревського, «Мадам Баттерфляй» та «Богема» Дж. Пуччіні, «Трубадур» Дж. Верді, «Лоенгрін» Р. Ваґнера – до перлин українських авторів, опер «Богдан Хмельницький» К. Данькевича, «Украдене щастя» Ю. Мейтуса, «Мойсей» М. Скорика, «Золотий обруч» Б. Лятошинського, феєрії «Коли цвіте папороть» Є. Станковича – прозвучали у виконанні солістів Львівської національної опери та запрошених співаків та диригентів.
 
У цей вечір своїм мистецтвом вітали театр співаки та співачки Львівської національної опери Олеся Бубела, Дарина Литовченко, Любов Качала, Людмила Осташ, Людмила Савчук (сопрано), Тетяна Вахновська (мецо-сопрано), Олег Лановий, Роман Трохимук (тенори), Орест Сидір, Роман Страхов (баритони), Юрій Трицецький (бас), солісти Національної опери України Валентин Дитюк (тенор) та Сергій Магера (бас), українське колоратурне сопрано, запрошена солістка Метрополітен-опера і Паризької опери Ольга Кульчинська.У Гранд-концертах також взяла участь українська диригентка Оксана Линів, яка з успіхом виступає на провідних європейських сценах. Її творчий шлях починався саме на сцені Львівської національної опери! А вже у наступному сезоні очікуються дебюти в Національній опері Парижа, Опері Франкфурта та вперше в історії Байройтського фестивалю вона стане першою жінкою за його диригентським пультом.
Ювілейний рік для театру лише розпочався. А отже колектив готує цікаві проєкти і грандіозні прем’єри, неповторні програми Гала-концертів та унікальні книжкові видання. Тож попереду – незабутні враження, адже тільки у Львівській національній опери Ви можете сповна відчути симфонію життя!
 
Фото – Руслан Литвин
Більше фото за посиланням: https://bit.ly/33s45oG